Ενημέρωση

Τελευταία νέα και ενημερώσεις για τον συνεταιρισμό!

Κρέας κοτόπουλου: απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας!

27
Μάρ 2020
Κρέας κοτόπουλου: απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής που  ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας!

Αυτή την περίοδο, που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας, καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιθάλψει τους ασθενείς και τις ευπαθείς ομάδες οφείλουμε έμπρακτη ατομική και συλλογική ευθύνη απέναντί τους, τηρώντας τις οδηγίες των οργανισμών υγείας καθώς και βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινής μας διατροφής. Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί  έναν επιπλέον άριστο σύμμαχο στην πρόληψη αλλά και στον περιορισμό πολλών ασθενειών.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα οφέλη από την κατανάλωση κοτόπουλου είναι σύμμαχοι, και μάλιστα ιδιαίτερα ισχυροί, του ανοσοποιητικού μας συστήματος:

  • Το κρέας του κοτόπουλου περιέχει ψευδάργυρο (Zn) που ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του δέρματος. Ο ψευδάργυρος είναι ιχνοστοιχείο που δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό μας και συνεπώς πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά από την τροφή. Σε 160 γραμμάρια κρέατος κοτόπουλου υπάρχει το 21% της ποσότητας ψευδαργύρου που πρέπει να λαμβάνει ένας ενήλικας κάθε μέρα. Πέρα από τις βιταμίνες Α, Β6, Β12 που συμβάλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος , Β3, Β1 και Β2 περιέχει ασβέστιο και φώσφορο που συνεισφέρουν στην υγεία οστών και αρθρώσεων . Σε σχέση με τα άλλα είδη κρέατος έχει χαμηλά λιπαρά, με το φιλέτο στήθους κοτόπουλου να έχει λιγότερα από 1% και ταυτόχρονα να είναι πλούσιο σε ακόρεστα.
  • Δεν περιέχει τα τρανς-λιπαρά που υπάρχουν σε άλλα είδη κρέατος και σχετίζονται με βλάβες  της υγείας. 
  • Το λίπος του κοτόπουλου υπάρχει συγκεντρωμένο σε συγκεκριμένα σημεία που μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί. Συνεπώς, αποτελεί το ιδανικό τρόφιμο για δίαιτα με χαμηλά λιπαρά.
  • Σε 100 γραμμάρια μαγειρεμένου κρέατος κοτόπουλου μπορεί να περιέχονται περισσότερα από 25 γραμμάρια πρωτεΐνης. 
  • Περιέχει κατά μέσο όρο 40% απαραίτητα αμινοξέα, εκείνα που δεν μπορεί να συνθέσει το σώμα μας. Ειδικότερα  περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη που είναι απαραίτητο για την παραγωγή της σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής). Η ουσία αυτή συνεισφέρει στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου που ρυθμίζοντας την όρεξη, τον ύπνο και την καλή διάθεση.

 

Εδώ και δεκαετίες ένα από τα καθιερωμένα γεύματα των νοσοκομείων αλλά και όσων νοσούν στο σπίτι, είναι το κρέας του κοτόπουλου.  Η κατανάλωση μιας ζεστής κοτόσουπας κατά το στάδιο ανάρρωσης, ειδικά για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, αποτελεί τόσο «σοφία της γιαγιάς» όσο και συνήθεια του λαού μας.

Ας δούμε, λοιπόν, τους λόγους που η σούπα κοτόπουλου είναι ο απόλυτος αρωγός μας όταν είμαστε άρρωστοι:

  • Δεν αποτελεί φάρμακο, όμως συμβάλει στη μείωση της βλέννας του αναπνευστικού, περιορίζοντας το βήχα και διευκολύνοντας την αναπνοή γιατί περιλαμβάνει κάποια συστατικά που περιορίζουν τη φλεγμονή.
  • Περιέχει συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να καταναλώσει ακόμα και κάποιος που έχει περιορισμένη όρεξη για φαγητό, λόγω ασθένειας ή κακουχίας ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ενυδάτωση του οργανισμού μας.
  • Βελτιώνει την ψυχολογία του ασθενούς γιατί σε ποιον δεν αρέσει να τον προσέχουν; Συχνά παρατηρείται ότι βελτιώνεται και η ψυχολογία μας όταν έχουμε κάποιον να μας φροντίζει προσφέροντάς μας έναν πιάτο με ζεστή σούπα!

 

Τα οφέλη από την κατανάλωση κοτόπουλου φαίνεται να είναι πολύτιμα τόσο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο και για την ψυχολογία μας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως εν μέσω των δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε, το κρέας του κοτόπουλου μπορεί να συμβάλει θετικά στην ισορροπημένη διατροφή αλλά και στη διάθεσή μας.

Μια κοτόσουπα λοιπόν από κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ είναι η ιδανική επιλογή αυτή τη στιγμή, μιας και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχει υπέροχη γεύση. Δείτε τη συνταγή εδώ.

 

ΠΗΓΕΣ:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11035691

Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7. Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Rennard BO1, Ertl RF, Gossman GL, Robbins RA, Rennard SI.

(2) https://edition.cnn.com/2017/12/01/health/chicken-soup-food-drayer/index.html

Does chicken soup really help fight a cold? By Lisa Drayer, CNN,  Updated 1456 GMT (2256 HKT) March 9, 2018

(3) https://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/691/2

SELF nutrition data: Chicken, broilers or fryers, back, meat and skin, cooked, stewed

(4) https://www.healthline.com/nutrition/zinc#what-it-is

Written by Jillian Kubala, MS, RD on November 14, 2018, Zinc: Everything You Need to Know.

(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/322416

Medically reviewed by  Natalie Olsen, R.D., L.D., ACSM EP-C on July 10, 2018  — Written by Claire Sissons