Τα πτηνοτροφεία της ΠΙΝΔΟΥ λειτουργούν στις πιο σύγχρονες τεχνολογικά εγκαταστάσεις. Η χωροθέτησή τους ακολουθεί ειδική διάταξη, με αρίθμηση, επιτρέποντας έτσι τον πλήρη έλεγχο του κάθε κτιρίου και κατ’ επέκταση του κάθε πτηνοτρόφου. Λειτουργούν με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τη δραστηριότητα τους, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:
Πλήρως αυτοματοποιημένοι, από επιλεγμένα υγιή κοπάδια της περιοχής, εξασφαλίζοντας ετησίως περισσότερα από 60.000.000 αυγά άριστης ποιότητας προς εκκόλαψη.
Οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι σε όλο το νομό. σε ορεινές περιοχές και σε υψόμετρο πάνω από 700 μ. εξασφαλίζοντας έτσι στα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ την ασύγκριτη ορεινή τους γεύση. Η ετήσια παραγωγή φτάνει τα 22,000.000 κοτόπουλα περίπου.
Βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το νομό Ιωαννίνων και κυρίως σε ορεινές περιοχές. Πρόκειται για ειδικές φάρμες, οι οποίοι φέρουν ανοίγματα εξασφαλίζοντας έτσι την ελεύθερη πρόσβαση των κοτόπουλων στον περιβάλλοντα χώρο. Τρέφονται μόνο με 100% πιστοποιημένες φυτικές τροφές, πλούσιες σε καλαμπόκι και η διατροφή τους συμπληρώνεται με τη βόσκηση. Γι' αυτό έχουν έντονο κίτρινο χρώμα και μοναδική αυθεντική γεύση.
Ειδικά διαμορφωμένες φάρμες ώστε να εκτρέφονται τα βιολογικά κοτόπουλα με τον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής για περισσότερες από 81 ημέρες. Τρέφονται μόνο με πιστοποιημένες τροφές, που έχουν παραχθεί με βιολογικές πρώτες ύλες, ενώ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας έχουν άμεση πρόσβαση για ελεύθερη βόσκηση στον περιβάλλοντα χώρο.
Στην Κοσμηρά Ιωαννίνων, βρίσκεται ένα από τα πιο σύγχρονα εκκολαπτήρια που υπάρχουν στην περιοχή των Βαλκανίων. Κατασκευάστηκε το 1996 και ανακαινίστηκε τα τελευταία έτη. Έπειτα από τον πρόσφατο εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών του και την επέκταση της δυναμικότητας του, έχει φτάσει να εκκολάπτει 1.200.000 αυγά την εβδομάδα και περισσότερα από 60.000.000 αυγά ετησίως.
Η παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, ενώ γίνονται και εξαγωγές σε γονιμοποιημένα αυγά για εκκόλαψη και σε νεοσσούς, σε χώρες των Βαλκανίων και στην Κύπρο.
Διευθυντής εργοστασίου είναι ο Γεωπόνος Λισγάρας Γεώργιος.
Το εργοστάσιο είναι στελεχωμένο με κτηνιάτρους και γεωπόνους.
Το εκκολαπτήριο είναι εφοδιασμένο με αυτόματες και επωαστικές εκκολαπτικές μηχανές της Ολλανδικής εταιρείας PAS REFORM. Η τοποθεσία του εκκολαπτηρίου πληρεί όλα τα μέτρα βιοασφάλειας που απαιτούνται, γι' αυτό το λόγο το εκκολαπτήριο εγγυάται τις υψηλότερες προδιαγραφές τελικού προϊόντος.
Είναι πιστοποιημένο για παραγωγή νεοσσών συμβατικών, ελευθέρας βοσκής και βιολογικών. Οι νεοσσοί προέρχονται από αυγά που παράγονται αποκλειστικά από συνεταιριζόμενους παραγωγούς (παραγωγοί που ανήκουν στον ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ). Οι μονάδες αυτές, οι οποίες βρίσκονται μόνο εντός του Νομού Ιωαννίνων, ελέγχονται καθημερινά από κτηνιάτρους του Συνεταιρισμού και πληρούν όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές για την εξασφάλιση ασφαλών και υγιών προϊόντων. Οι οδηγίες της κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΠΙΝΔΟΣ, αλλά και της Δημόσιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τηρούνται καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εκκόλαψης και έτσι η ΠΙΝΔΟΣ εγγυάται άριστη ποιότητα στην παραγωγή νεοσσών και εκκολάψιμων αυγών.
Στο εργοστάσιο εφαρμόζεται αυστηρά το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, ISO 22000:2018.
Το εκκολαπτήριο του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου ELPHA, European Live Poultry and Hatching Egg Association (AVEC).
Τέλος, από τo 2019, πιστοποιείται σε ετήσια βάση από το C.H.I.C.K. Program του CEVA, για την τήρηση ορθών πρακτικών εμβολιασμού των νεοσσών.
Ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο, με οργανωμένο σύστημα διαχείρισης, συντήρησης εξοπλισμού και ποιοτικού ελέγχου, που βρίσκεται στην Πεδινή Ιωαννίνων. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε 24ωρη λειτουργία και ανά ώρα παράγονται μέχρι 40 τόνοι έτοιμης ζωοτροφής, που διατίθεται άμεσα στους παραγωγούς είτε με ιδιόκτητα σιλοφόρα οχήματα του Συνεταιρισμού, είτε ενσακισμένη.
Έχει δυναμικότητα 40τόνους/ώρα με δύο γραμμές παραγωγής των 20 τόνους/ώρα. Η πρώτη γραμμή παραγωγής κατασκευάστηκε το 2001 και η δεύτερη το 2006. Αποτέλεσμα αυτών είναι η ετήσια παραγωγή να ξεπερνάει τους 220.000 τόνους.
Δραστηριοποιείται ακόμη, στην παραγωγή φυραμάτων για κοτόπουλα πάχυνσης, κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, αγελάδες, αιγοπρόβατα, χοιρινά, και για όλα τα παραγωγικά ζώα, ενώ παράγει και ισορροπιστές για τα παραπάνω είδη φυραμάτων.
Το εργοστάσιο είναι στελεχωμένο με κτηνιάτρους και γεωπόνους. Διευθυντής είναι ο Γεωπόνος Θεοχάρης Κωνσταντίνος.
Για την παραγωγή φυραμάτων χρησιμοποιούνται συστήματα θερμικής επεξεργασίας (EXPANDER). Όλες οι πρώτες ύλες και τα φυράματα ελέγχονται καθημερινά στο χημικό εργαστήριο του εργοστασίου.
Σημαντικά πλεονεκτήματα του εργοστασίου είναι:
Το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα του, στο οποίο υπάρχει συνεχής έλεγχος της ορθής διαδικασίας παραγωγής της τροφής.
Η θερμική επεξεργασία που υφίσταται η ζωοτροφή, (ατμός, expander) με αποτέλεσμα την καταστροφή των παθογόνων οργανισμών (π.χ. σαλμονέλα) και επιπλέον τη σημαντική βελτίωση της πεπτικότητας της τροφής από τα ζώα.
Η ιχνηλασιμότητα όλων των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των τροφών, ακόμη και με μικρό ποσοστό συμμετοχής. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του συστήματος διαχείρισης που εφαρμόζεται στο εργοστάσιο, καταγράφεται με ακρίβεια κάθε υλικό που εισάγεται (είδος, ποσότητα, προμηθευτής, αριθμός αυτοκινήτου, ώρα, σημείο αποθήκευσης του κ.λπ.) καθώς και κάθε είδους ζωοτροφή που διατίθεται (είδος, ποσότητα, αυτοκίνητο διάθεσης, οδηγός, πελάτης). Μέσω αυτού υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια, από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν που φθάνει στον καταναλωτή.
Οι παραγόμενες ζωοτροφές του εργοστασίου είναι 100% από φυτικά υλικά, αποτελούμενες στο μεγαλύτερο μέρος από δημητριακούς καρπούς, προϊόντα ελαιούχων καρπών, ανόργανες ύλες, ισορροπημένο μίγμα βιταμινών, αμινοξέων, ανόργανων υλών και λοιπών πρόσθετων υλών. Σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τις πρώτες ύλες έως τα τελικά προϊόντα πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι από το προσωπικό του εργοστασίου, που απαρτίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό (γεωπόνο ζωοτέχνη, μηχανολόγο μηχανικό κ.ά).
Αναλυτικότερα γίνεται:
Το πτηνοσφαγείο χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους:
Με υπερσύγχρονη και αυτοματοποιημένη παραγωγή σε όλα τα στάδια σφαγής και επεξεργασίας σφαγίου.
Δυνατότητα παραγωγής κοτόπουλου ή προϊόντων αυτού με δυο μεθόδους ψύξης: υδρόψυξη και αερόψυξη.
Σύγχρονα συστήματα ζύγισης μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και άμεση δυνατότητα διαλογής βαρών όλων των προϊόντων.
Οι πιο σύγχρονες συσκευαστικές συσκευές (π.χ. μηχανές συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας) εξασφαλίζουν ασφαλή και υγιεινή συντήρηση των προϊόντων κρέατος πουλερικών.
Έχουν αναπτυχθεί οι γραμμές παραγωγής:
Στο άμεσο μέλλον προβλέπεται και η ανάπτυξη μίας νέας ακόμα γραμμής παραγωγής έτοιμων γευμάτων κοτόπουλου.
Για την παραγωγή των προϊόντων στη ΒΕΚ έχουν επιστρατευτεί οι πιο σύγχρονοι μέθοδοι που διαθέτει η σημερινή τεχνολογία της πτηνοτροφίας.
Η ΒΕΚ έχει πιστοποιηθεί με το διεθνές πρότυπο IFS (International Featured Standard) Food 7, με πολύ υψηλή βαθμολογία (98,29%) για την ορθή εφαρμογή αυτού του ιδιαίτερα απαιτητικού προτύπου.
Κατασκευάστηκαν και λειτουργούν από το 2006 στο χώρο του πτηνοσφαγείου ,για την παραγωγή κατεψυγμένων προϊόντων και την αποθήκευσή τους.
Εφαρμόζονται τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας και οι πιο σύγχρονες μέθοδοι συντήρησης. Τα νωπά διατηρούνται σε θερμοκρασίες από -2 οC έως +2 οC ενώ τα κατεψυγμένα, στους -18 οC.
Παρέχεται η δυνατότητα κατάψυξης έως 30 τόνους τροφίμων την ημέρα, καθώς και η δυνατότητα αποθήκευσης 5.000 τόνων.
Για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων υπάρχει καθημερινή αυστηρή παρακολούθηση και έλεγχος των θερμοκρασιών τόσο στην κεντρική μονάδα αλλά και όλων των υποκαταστημάτων πανελλαδικά, μέσα από ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Διαχείρισης όλων των ψυκτικών εγκαταστάσεων.
Η ΠΙΝΔΟΣ διαθέτει (από το 1999) σύγχρονο ιδιόκτητο μικροβιολογικό, χημικό & μοριακό εργαστήριο. Ο βασικός ρόλος του είναι η υποστήριξη όλων των δραστηριοτήτων του συνεταιρισμού με καθημερινές εργαστηριακές αναλύσεις.
Για την υλοποίηση του έργου του διαθέτει περισσότερα από 50 εργαστηριακά όργανα προηγμένης τεχνολογίας.
Το επιστημονικό προσωπικό του εργαστηρίου έχει πανεπιστημιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στα πεδία της χημείας τροφίμων, μικροβιολογίας, βιολογίας, υγιεινής, στον ποιοτικό έλεγχο και την τεχνολογία τροφίμων.
Χρησιμοποιούνται λογισμικά χημειομετρίας με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά η ταχύτητα και η αξιοπιστία των αναλύσεων, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» του εργαστηρίου.
Το εργαστήριο εφαρμόζει προηγμένη ρομποτική στους ελέγχους της υγείας των πτηνών και της ασφάλειας των τελικών προϊόντων. Το αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα (BEAR) διαθέτει τεχνολογίες αιχμής στην επεξεργασία και ανάλυση δειγμάτων, στην αξιολόγηση και έκδοση εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Επίσης έχει δυνατότητες εξ αποστάσεως χειρισμών και 24ωρης λειτουργίας
Υπάρχουν συνολικά εγκατεστημένες 62 διαφορετικές αναλυτικές μέθοδοι (χημικές, μικροβιολογικές, βιοχημικές, ανοσοβιολογικές και μοριακές) και παράγονται περισσότερα από 1200 αποτελέσματα / μήνα (τα περισσότερα προέρχονται από σύνθετα δείγματα).
Η εφαρμοσμένη βιομηχανική έρευνα με σκοπό τη διατήρηση της κορυφαίας ποιότητας των προϊόντων. Στο τομέα αυτόν υλοποιείται ενδοεπιχειρησιακή έρευνα με την υποδομή και το προσωπικό της Πίνδος. Παράλληλα γίνονται συνεργασίες στα πλαίσια ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή/και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η συλλογή ειδικών επιστημονικών γνώσεων σε θέματα αιχμής σχετικά με τη χημική και τη μικροβιολογική ασφάλεια των προϊόντων. Ακολουθεί η μεταφορά των αντίστοιχων πληροφοριών στα σχετικά τμήματα της επιχείρησης.
Η συμμετοχή στην ανάπτυξη νέων προϊόντων ή νέων παραγωγικών διαδικασιών. Πραγματοποιούνται προσδιορισμοί της διάρκειας διατήρησης των νέων προϊόντων πριν αυτά παραχθούν βιομηχανικά και διατεθούν στην αγορά.
Η Εκπαίδευση προσωπικού της επιχείρησης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών.
Βεβαίωση για πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005 - PDF 1.04MB
Παράλληλα με το κεντρικό χημικο-μικροβιολογικό & μοριακό εργαστήριο «Η Πίνδος» διαθέτει ένα ακόμη σύγχρονο εργαστήριο ελέγχου ποιότητας ζωοτροφών εγκατεστημένο στο Φυραματοποιείο (Πεδινή Ιωαννίνων).
Τεχνολογίες αιχμής (π.χ. ΝΙR, Φασματομετρία Εγκύς Υπερύθρου) εφαρμόζονται εκεί για την άμεση διατροφική αξιολόγηση και ποιοτικό έλεγχο των δημητριακών και των ζωοτροφών. Τα εργαστηριακά όργανα αυτού του εργαστηρίου είναι υψηλής τεχνολογίας. Επιπλέον, μέσω τεχνολογιών πληροφορικής, είναι συνδεμένα με διεθνείς βάσεις δεδομένων για την άμεση ανταλλαγή στοιχείων και τον έλεγχο της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στην Κληματιά Ιωαννίνων και με την μέθοδο της αερόβιας ζύμωσης μετατρέπει την κοπριά των κοτόπουλων σε οργανικό φυσικό εδαφοβελτιωτικό κατάλληλο για όλες τις καλλιέργειες.
Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε το 2004 και η δυναμικότητα του είναι 2500 τόννους ετησίως. Στα σχέδια του Συνεταιρισμού βρίσκεται η επέκταση του εργοστασίου και ο διπλασιασμός της παραγωγής του.
Κύρια προϊόντα του εργοστασίου είναι το Αγροσύν και το Αγροσύν bio τα οποία είναι φυσικά οργανικά εδαφοβελτιωτικά από κοπριά κότας.
Διευθυντής του εργοστασίου είναι ο Γεωπόνος Τζαμίχας Κωνσταντίνος.
Το εργοστάσιο επεξεργάζεται και αδρανοποιεί όλα τα υποπροϊόντα του πτηνοσφαγείου και παράγει πτηνάλευρα και ζωικό λίπος.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, κατασκευάστηκε το 1992 και εκσυγχρονίστηκε το 2009. Η ετήσια παραγωγή του είναι 5000 τόνοι πτηνάλευρο και 2000 τόνοι ζωικό λίπος.
Στο εργοστάσιο έχει εγκατασταθεί το 2005 μονάδα καύσης βιομάζας και παραγωγής θερμότητας για τις ανάγκες όλου του συγκροτήματος του πτηνοσφαγείου.
Διευθυντής εργοστασίου είναι ο Γεωπόνος Τζαμίχας Κωνσταντίνος.